מזל טוב, את בהריון ! חיכית והתרגשת לקבל את הבשורה המשמחת הזו והנה הוא כבר ממש כאן. תקופת ההיריון היא תקופה עמוסה בשינויים גופניים ורגשיים, רגעי אושר וציפייה, אך לצידם גם קשיים, מצבי רוח משתנים ואפילו דיכאון. מהו דיכאון לפני לידה, כיצד ניתן לזהות את התסמינים ולהתמודד עימו בהצלחה? כל מה שרצית לדעת, מחכה לך ממש כאן

עבור כל אישה, הריון ולידה הן תקופות מרגשות העומדות בסימן התחלת חדשות. שלא במפתיע, כל אחת ואחת מאתנו חווה אותן אחרת . שמחה, התרגשות, ציפייה, אך גם מתח, חרדה ואפילו דיכאון. כיום כבר ברור כי לא מעט נשים סובלות מ"בייבי בלוז" – דיכאון אחרי לידה, אבל אולי תתפלאו לשמוע כי נשים רבות חוות תחושות של דיכאון גם במהלך ההיריון. הכל על דיכאון לפני לידה ואיך מתמודדים נכון – באנו לחזק, במאמר הבא
מרגישות בדידות ועצב? אתן לא לבד!
קרוב ל-20% מהנשים חוות דיכאון לפני לידה. נכון, כמעט כולנו שמענו על דיכאון לאחר הלידה. כיום כבר ידוע כי מדובר בתופעה נפוצה, ממנה סובלות יותר מ70% מהנשים. אך לא פחות חשוב, בשנים האחרונות, נשים לא מעטות משתפות בחרדה, עצב וחששות במהלך ההיריון עצמו וטרם הלידה הנקראים גם דיכאון פרה-נטלי, דיכאון לפני לידה או דיכאון קדם לידתי.
דיכאון לפני לידה – קווים לדמותו
נכון, הריון הוא לא מחלה. אבל בואו נשים את הדברים "על השולחן" – כולנו חוות שינויים, קשיים פיזיים ותהפוכות רגשיות, אשר עוצמתם משתנה מאשה לאשה. זה הרי לגמרי טבעי, הגוף משתנה ומכין את עצמו להריון וללידה, שמחות, אך גם מצפות וחוששות לקראת הבייבי החדש ותחילתו של פרק מרגש בזוגיות ובחיינו.
לצד הקשיים האובייקטיביים, חרדה, מתח ואפילו בדידות, הם רגשות טבעיים הנלווים פעמים רבות להריון ואם זה לא מספיק, אליהם נוספת גם הציפייה החברתית שנהיה שמחות תמיד, מבלי לתת את הדעת על האתגרים הפיזיים והנפשיים הכרוכים בהריון.
מערבולת של רגשות סותרים – תסמינים של דיכאון בהריון
לדיכאון לפני לידה קיימים מספר תסמינים עיקריים:
קשיי שינה – קושי בהירדמות שאינו נובע משינויים גופניים, עודף שינה, או היעדר שינה מספקת.
חרדה – חרדה מתמדת בעוצמות גבוהות לגבי ההיריון ולגבי בריאות העובר.
תחושת הערכה עצמית ומסוגלות נמוכה – פגיעה בתחושת הערך העצמי, היכולת, הכשירות והמסוגלות המשפחתית והאימהית כאחד.
שינויי משקל קיצוניים – תנודות משמעותיות במשקל שאינם תוצר של ההיריון.
חשיבה שלילית – קושי לראות את החיובי, פרגון ועידוד של הקרובים לנו.
מחשבות אובדניות- במקרים קיצוניים ייתכנו גם מחשבות אובדניות.
אתן לא אשמות בדיכאון!
חשוב לנו לומר, דיכאון בכלל ודיכאון לפני לידה, בפרט, אינו באשמת אף אחד! הריון ולידה מביאים עמם חששות וחרדות טבעיים לגמרי ואימהות רבות חוות דיכאון בתקופות אלו. נשים הרות מתמודדות לא רק עם הקושי, אלא גם עם תחושות אשמה ובושה ברגשותיהן, מחשש שהדיכאון מעיד עליהן או על יכולתן להיות אימהות טובות. דיכאון לפני לידה אינו באשמתכן, הוא אינו מעיד עליכן, או על האימהות הנהדרות שתוכלו להיות והוא בהחלט ניתן לטיפול.
לדעת לבקש תמיכה וחיזוק – כך תוכלו לעזור לעצמכן
לפעמים אנחנו הולכות לאיבוד במחשבות שליליות והופכות לאויב של עצמנו. הדרך הטובה, הזמינה והנגישה ביותר היא להיעזר בסביבה. מערכת זוגית חזקה ובן זוג תומך יכולים לעשות פלאים ולסייע להתמודדות עם הקושי והחרדה. אל תחששו לשתף אותו ולהיעזר בו. אומנם הוא לא יוכל להחליף אתכן, אך ודאי יוכל לקחת חלק מהמשא הרגשי. בנוסף לבן הזוג, מעגלי תמיכה של נשים הריוניות מספקים מסגרת כנה ולגיטימית, להיפתח, לחלוק את הקושי ולקבל חיזוק ותמיכה מנשים החוות קשיים דומים. בעת הצורך, ניתן כמובן לפנות לייעוץ וטיפול של גורם מקצועי מומחה.
שיהיה הריון קל ומלא ברגעים משמחים!